Saturday, March 1, 2014

ဆင္ခရမ္းခ်ဥ္ (ေတာင္ေပၚခရမ္းခ်ဥ္သီး - ေတာခရမ္းခ်ဥ္သီး).

ဆင္ခရမ္းခ်ဥ္ (ေတာင္ေပၚခရမ္းခ်ဥ္သီး - ေတာခရမ္းခ်ဥ္သီး) Solanum betaceum Cav
Common name - Tree Tomato (Family - Solanaceae)
အပင္က လူတရပ္ေက်ာ္ျမင့္တဲ့ အပင္ႀကီးပါ small tree ေလာက္ေတာင္ရွိပါတယ္။ ေတာင္ေပၚမွာေတာ့ ခ်င္းလူမ်ဳိးေတြအရမ္းႀကိဳက္တဲ့ အရမ္းေကာင္းတဲ့ ဟင္းတခြက္ပါ။ ေျမျပန္႔မွာေတာ့ ပန္ေထြေဖ်ာ္ လုိ႔ေခၚရမယ္ထင္ပါတယ္။ ပထမဆုံး ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးေတြကုိ တံစုိ႔ထုိးၿပီး မီးဖုတ္
ဖုတ္ၿပီးသားကုိ ေရထဲမွာစိမ္၊ အေပၚအခြံကုိဖယ္၊ အတြင္းသားကုိ ျငဳတ္ဆုံထဲမွာ ဆား ျငဳတ္သီး အဆာပလာ မ်ားနဲ႕ ညက္ေနေအာင္ေထာင္း လုိက္ရင္ဘဲ စြဲမက္ဖြယ္ရာေကာင္းၿပီး အရသာရွိလွတဲ့ ေတာင္ေပၚ ဆင္ခရမ္းခ်ဥ္သီးေထာင္း ဟင္းတခြက္ကုိရမွာျဖစ္ပါတယ္။ညေနစာေလးကုိ ႏြားေနာက္သားေျခာက္ဖုတ္ ဆီဆမ္း နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေထာင္းေလးနဲ႔လို႔ အလြန္ထမင္းျမိန္ေစပါတယ္။ ထို႔အျပင္ မီးဖုတ္ ငပိႏွင္႔သုတ္စားျခင္း၊ ရွမ္းပဲပုတ္ႏွင္႔ ေရာ၍ေထာင္းစားျခင္းအျပင္ ျပဳတ္၍လည္းလည္း စားသံုးေလ႔ရွိပါသည္။
((Credit to Ko Thet Naing Oo))
((Photo - Credit to ေမာင္ခုပ္လပ္မန္))

No comments:

Post a Comment